Benieuwd hoe een website op basis van Embrace Portals kan helpen om huurders snel van vraag naar antwoord te helpen? Je bouwt snel zelf je website met de drag-and-drop portalenbouwer. Bekijk snel deze hoe en wat voor meer informatie!
Transcriptie e-learning
Website: Bouw met Embrace Portals drag-and-drop je eigen website. Alle informatie voor huurders op één plek!
In deze rondleiding nemen we jou mee door de hoofdpagina en subpagina's van onze fictieve woningcorporatie ''Langewaard''. Bekijk een aantal klantvoorbeelden:
Bovenaan vinden we de header. Dit zijn een aantal knoppen die altijd, waar je ook in de website bent, beschikbaar zijn om aan te klikken. Van links naar rechts:
- Home (logo): hiermee kom je altijd weer terug op de hoofdpagina
- Ik huur: klik door naar de kennisbank
- Ik zoek: klik door naar het woningaanbod
- Over ons: de plek voor nieuws, projecten of werken bij
- Zoekmachine: behandelen we in de volgende stap!
Langewaard heeft de zoekbalk een prominente plek in het midden van de website gegeven. Dit is een best practice omdat huurders vaak direct van vraag naar antwoord willen met de zoekmachine. Uiteraard kun je ook de zoekbalk alleen in de header tonen. Laten we iets gaan zoeken!
De zoekfunctie doorzoekt de hele website. AI zorgt met behulp van semantisch zoeken altijd voor het meest relevante resultaat:
- Vier voorstellen voor een reparatieverzoek. Dit betekent dat de huurder aan de hand van zijn zoekopdracht mogelijk passende reparatieverzoeken getoond krijgt
- Een veelgestelde vraag over een lekkende kraan
- AI-suggestie: de mogelijkheid om een chat te beginnen (ChatGPT)
Onder de zoekbalk vinden we de Self Service Scenario's. Deze heten vaak ''zelf regelen'' of ''direct doen''. Dit zijn de belangrijkste acties of taken voor een huurder.
Scroll naar beneden voor een aantal hoogtepunten met nieuws of projecten. Je geeft hier zelf invulling aan. Langewaard heeft er voor gekozen om een link naar de nieuws en projecten pagina te plaatsen. Uiteraard kan hier ook een reeks met alleen nieuwsberichten of projecten worden uitgelicht. Bijvoorbeeld door ''Handig om te weten'' te vervangen door ''Nieuws''. Je bouwt immers zelf drag-and-drop je website!
De mogelijkheid tot contact vinden we bij Langewaard onderaan de pagina. Voeg hier elk omnichannel toe, zoals telefoon, e-mail of WhatsApp. Helemaal onderaan vind je de footer. Deze sitemap blijft altijd op elke pagina beschikbaar en bevat alle belangrijke pagina's plus links naar je sociale media. Laten we weer naar boven scrollen.
Uiteraard kun je ook via het menu van vraag naar antwoord. In dit voorbeeld heb ik bij "Ik huur" twee opties:
- Zelf regelen: alle processen die ik als huurder zelf kan doen
- Informatie voor huurders: hier vinden we de kennisbank. Laten we hier op klikken om de kennisbank te bekijken!
Uiteraard bepaal je als organisatie zelf welke onderdelen in het menu terugkomen.
Welkom in de kennisbank! Hier zijn kennisitems, zoals informatie over reparaties of huur betalen, geordend in onderwerpen. We zien hier drie onderwerpen. Uiteraard zijn er meer onderwerpen als we naar beneden scrollen. Ook de zoekmachine is hier weer te vinden! Je wil graag meer weten over de manier waarop je een reparatie kan melden. Klik op ''Reparatie melden''.
Welkom in een artikel! Hier kunnen corporaties informatie kwijt, video's plaatsen, Self Service Scenario's toevoegen of bijvoorbeeld verwijzen naar de gemeente of politie. Tot slot openen we nog een nieuwsbericht. Zelfde manier van opmaken, maar met unieke nieuws-widgets zoals "gerelateerd nieuws"!